Znate li što znače brojevi na svakom izdanom računu?

19
Ruj
2022
Znate li što znače brojevi na svakom izdanom računu?
19 Ruj, 2022
Pogledate li račune koje svakodnevno dobivate u dućanu kad nešto kupujete, na njima se nalazi podatak označen kao „Broj računa“ koji se sastoji od više odvojenih dijelova. Ti brojevi su striktno propisani Zakonom o fiskalizaciji. Ukoliko ste poslovni subjekt i izdajete račune, morate znati točno što svaki broj predstavlja i te informacije napisati u svoj interni akt. O obaveznim dijelovima računa saznajte u nastavku.

Svaki račun sastoji se od 3 elementa

Na primjeru ćemo pojasniti što svaki od njih označava

Npr. Broj računa : 158-3-7

1. numerički broj računa (158)

2. oznaka poslovnog prostora (3)

3. broj naplatnog uređaja (7)

Što znači i kako se određuje numerički broj računa?

Numerički broj računa kao prvi broj u oznaci računa je u stvari redni broj računa kojeg ste izdali u jednoj poslovnoj godini.

Prvi račun koji izdajete kad započne nova godina, mora imati numerički broj 1, račun koji slijedi iza njega mora imati numerički broj 2 i svaki račun iza  mora slijediti neprekinuti numerički redoslijed, dakle 1,2,3,4,5.....

Ukoliko ste svoj poslovni subjekt otvorili u nekom datumu usred godine, prvi račun koji izdajete kreće s brojem 1 na isti način.

Kad završi kalendarska godina, u Hrvatskoj to znači i završetak poslovne godine, a to znači da s pvim danom nove godine redosljed broja računa opet kreće od broja 1.

Smije li taj broj sadržavati slova ili znakove? Ne smije. Tu nema odstupanja uvijek se radi o numeričkom slijedu.

Kako se označava poslovni prostor na računu?

Oznaka poslovnog prostora može biti alfanumerička kombinacija – npr. 1,2, 3 ili PP1, PP2, PP3, 1A, 1B 1C, Poslovnica1 i tako dalje. Taj dio oznake računa je proizvoljan i određujete ga na način koji je vama jednostavan.

No, potrebno je jako paziti prilikom prijave tog poslovnog prostora putem e-porezne za fiskalizaciju (ako će se u poslovnom prostoru naplaćivati gotovinom) jer svaka brojka, slovo i znak mora biti potpuno isto upisana u internom aktu, e-poreznoj i u fiskalnoj kasi na kojoj se računi izdaju. Pogreške poput razlika u malim i velikim slovima, zarezima i crticama, povlače za sebe kazne jer porezna u nazdoru smatra da se radi o nekom drugom (neprijavljenom) poslovnom prostoru.

Što je broj naplatnog uređaja?

Broj naplatnog uređaja također se unosi u interni akt i mora biti na računu.

Kad se radi o poslovnim prostorima poput trgovina, naplatnih uređaja ima puno, operatora koji izdaju račune također ima više. Kako bi se moglo provjeriti stanje neke od blagajni, taj podatak bitna je informacija na izdanom računu.

Ako trebate pomoć oko pokretanja i usklade poslovanja, javite se bez obaveze za besplatne konzultacije.