Nenajavljeni porezni nadzor, jeste li spremni?

08
Ruj
2022
porezni nadzor
08 Ruj, 2022
Svaki poduzetnik se prije početka poslovanja mora uskladiti sa Zakonima i propisima koji se tiču njegovih djelatnosti. Državni inspektorat te porezna uprava redovno šalju svoje djelatnike u nenajavljeni nazdor poduzetnika. Budući da kazne za kršenje neke od točaka zakona idu od 10.000 kn do milijunskih iznosa, pametnije je urediti svoje poslovanje i raditi bez straha od nazdora.

Postali ste poduzetnik i započeli poslovanje, posao je krenuo, izdajete račune. Možda ste uzeli pomoć knjigovođe (što u slučaju obrtnika koji paušalno plaćaju porez nažalost često nije praksa) i mislite da su priče o takozvanim inspekcijama izmišljene ili prenapuhane.

Na žalost mnogih, priče o nadzorima su stvarne, tj. osim određene vrste najavljenog nadzora, možete očekivati da vas porezna, carinska, sanitarna ili tržna inspekcija nenajavljeno posjete.

Billo bi dobro da si, prije nego se to dogodi, postavite par pitanja:

  • Jesam li spremna/an za nadzor državnih institucija?
  • Znam li koji se sve zakoni i propisi odnose na moje poslovanje?
  • Imam li svu potrebnu dokumentaciju koja se od mene traži?

Ako ste na sva ova pitanja odgovorili pozitivno i sigurni ste u svoje odgovore, nemate brige.

Ako ste na i samo jedno od pitanja odgovorili ne znam ili ne, nemojte čekati nazdor, već nađite nekog da vam pomogne, obavite konzultacije sa stručnom osobom, koja će vas znati informirati i pomoći vam srediti poslovanje tako da nazdor možete čekati mirno i bezbrižno.

Idućih dana pisat ću vam o razliičitim vrstama nadzora i što možete očekivati te kako se pripremiti.

Ako trebate pomoć oko pokretanja i usklade poslovanja, javite se bez obaveze za besplatne konzultacije.