Koja banka je nabolja za mene?

15
Kol
2022
najbolja banka
15 Kol, 2022
Najpovoljnija opcija za svakog malog poduzetnika je uzeti neki od gotovih paketa koje su banke pripremile za male i srednje poduzetnike u kojima je uključeno vođenje računa, internet bankarstvo, mobilno bankarstvo, debitna kartica te neke nude još i besplatne naloge koji su uključeni u paket.

Svaki dan susrećem se s obrtnicima koji postavljaju pitanje: Koja je banka najbolja za mene?

Uzela sam si vremena i istražila neke od najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj te na jedno mjesto stavila usporedbu naknada za njihove usluge.

naknade HPB-PBZ-RBA-ZABA

Naknade ERSTE-ADDIKO-OTP-REVOLUT

Zanimljivo je vidjeti ih ovako poredane te saznati kako većina banaka ne naplaćuje otvaranje računa, no neke ipak uzimaju naknadu za to.

Glavne značajke o kojima moramo voditi prilikom odabira banke su:

  • Troškovi
  • Dostupnost i broj poslovnica
  • Mogućnosti obavljanja većine usluga online
  • Kvaliteta mobilne aplikacije/internet bankarstva
  • Ljubaznost i stručnost službenika
  • Mogućnost dobivanja kredita kao fizička osoba ili kao obrtnik/poslovni subjekt

Najpovoljnija opcija za svakog malog poduzetnika je uzeti neki od gotovih paketa koje su banke pripremile za male i srednje poduzetnike u kojima je uključeno vođenje računa, internet bankarstvo, mobilno bankarstvo, debitna kartica te neke nude još i besplatne naloge koji su uključeni u paket.

Cijene paketa kreću se od 0 kn (za Revolut free za obrtnike) do 310 kn za Platinum paket u Addiko banci.

Osim troškova osnovnih usluga, bitno je voditi računa o naknadama za platni promet koje se odnose na izlazne naloge (kad mi nešto plaćamo ili si prebacujemo novce),  a pogotovo o naknadama za uplate koje nam stižu na račun jer većina banaka naplaćuje naknade i za to.

Ako primate mjesečno puno uplata od kupaca, svakako odaberite neku od banaka koja ne naplaćuje naknadu za uplate, a to su OTP, HPB i RBA.

U današnje vrijeme digitalizacije i potrebe da sve što je moguće, obavimo iz vlastitog doma, bitno je informirati se o mobilnoj aplikaciji te njenim mogućnostima i kvaliteti same kako bi bili sigurni da sve osim baratanja gotovinom možemo obaviti online.

Nebrojeno puta čuli smo iskustva u kojem je presudnu ulogu nekome imala stručnost i ljubaznost službenika u pojedinoj banci ili čak samoj poslovnici. Ako vas u banci dočeka službenik koji vam zna i želi pomoći, koju god potrebu ili problem imate, ostat ćete vjerni toj banci i neće vam biti problem ni veće naknade jer znate da je usluga vrhunska, no neljubazni i nestručni službenici mogu vas otjerati nevezano uz povoljne uvjete i male troškove.

Nekom tko mora fizički odlaziti u banku, vrlo je zanimljivo da je HPB banka s najviše poslovnica u državi, jer gdje imate poštanski ured, možete obaviti i sve poslovne transakcije.

Planirate li jednog dana dizati kredit kao fizička osoba, dobro promislite kojoj banci ćete dati povjerenje, jer u nekima, poput PBZ-a i ADDIKA nećete moći ostvariti veće iznose,  a možda nećete moći dobiti nikakav kredit. Ako ste obrtnik paušalac, navedene banke gledaju prihode po poreznim razredima na koje vam se obračunava paušalni porez, a ne zanima ih ukupan promet koji ste naplatili po računu. Možete imati promet od 290.000 kn no banka će to gledati kao da ste ostvarili samo 45.000,00 kn prihoda što odgovara mjesečnoj plaći od 3.750,00 kn.

Puno se priča o dolasku Revolut banke u Hrvatskoj jer smo kao fizičke osobe iskusili korištenje računa uz minimalne naknade, no drži li ta priča vodu i za poslovni račnu? Pa baš i ne, istražila sam osnovne naknade i uopće nisu tako povoljne, većina transakcija je na razini ostalih hrvatskih banaka, a neke naknade su veće i nepovoljnije nego u hrvatskim bankama. Ne zaboravimo da nemaju fizičke poslovnice i ako primate uplate iz Hr, dobro razmislite hoćete li otvarati račun kod njih kao glavni.

Neke od banaka imaju trajne pogodnosti da određene skupine poduzetnika, pa tako članovi UGP-a imaju 6 mjeseci besplatnu uslugu paketa 1 za sve Start ili Poduzetnik, a za novootvorena poduzeća ta besplatna usluga traje čak godinu dana.

RBA također ženama poduzetnicama omogućava korištenje svojih poduzetničkih paketa 6 mjeseci bez naknade, također u ovom trenu imaju akciju koja vrijedi do 30.09. gdje ostvarujete uslugu paketa 3 ili 6 mjeseci bez naknade.

OTP banka nudi izuzetno povoljne naknade za male poduzetnike, njihov paket OTP Dobrodošlice za samo 40 kn nudi i niz dodatnih pogodnosti, nižu naknadu za vođenje paketa, vođenje kunskog računa za redovno poslovanje bez naknade,  interne bezgotovinske naloge bez naknade,    mogućnost ugovaranja kredita bez naknade, besplatno internet i mobilno bankarstvo Pogodnosti paketa OTP Dobrodošlice mogu se koristiti u periodu od 12 mjeseci od datuma ugovaranja paketa, odnosno kredita. Istekom navedenog perioda paket OTP Dobrodošlice prelazi u paket OTP Start ili u neku drugu opciju ovisno o potrebama vašeg poslovanja.

Nadam se da će vam ovo moje malo istraživanje pomoći u odabiru najbolje banke, baš za vas.